simplyman

Γυναίκες οδηγοί: Μύθοι και πραγματικότητες

Από τον Σπύρο Τσιώτση

 

Φήμες λένε ότι υπάρχει μία ειδική κατηγορία ανθρώπων η οποία διαχωρίζει τους οδηγούς σε αυτούς που τα αμάξια τους φοράνε τάσια και σε αυτούς που δεν φορούν. Λίγο άδικος διαχωρισμός θα έλεγε κάποιος οπαδός της πολιτικής ορθότητας. Τότε γιατί να διαχωρίζουμε τους οδηγούς βάσει φύλου;

Έχω ακούσει διαφορές κατηγορίες και κατηγοριοποιήσεις για τις γυναίκες οδηγούς και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά όλοι αυτοί οι μύθοι ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι απλώς αυτό ακριβώς, αστικοί μύθοι. Η δεύτερη κατηγορία είναι εκμετάλλευση από την πλευρά των γυναικών του σεξιστικού στερεότυπου ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν να οδηγούν. Και καλά κάνουν!!!

Όπως πάντα ανάποδος θα αρχίσω από την λιγότερο διασκεδαστική κατηγορία μύθων γύρω από τη γυναικεία οδήγηση. Δηλαδή τις γυναίκες οδηγούς πού παρατάνε μέσα στη μέση του δρόμου το αυτοκίνητό τους, παρκάρουν όπως να ναι και τα λοιπά. Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι εφόσον χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο μόνο για μέσο μεταφοράς, ο βαθμός για τον οποίο νοιάζεσαι για την κατάστασή του, έχει να κάνει μόνο με την ικανότητά του να σε μεταφέρει. Πιο απλά εάν το αυτοκίνητο μηχανολογικά είναι εντάξει και γύρω-γύρω είναι όλο γρατζουνισμένο και ψιλό τρακαρισμένο δεν νομίζω ότι μπορεί να σε απασχολήσει ιδιαίτερα. Επομένως αν μία γυναίκα δεν έχει τη διάθεση, να προσέχει πολύ το αμάξι της, δεν την ενδιαφέρει αν έχει κλείσει κάποιον έτσι όπως το έχει αφήσει, ακόμα και αν κινδυνεύει να την τρακάρουν, ξύσουν και όλα τα σχετικά. Επαναπαυμένη στο σεξιστικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν να οδηγούν δεν καταβάλει καμία προσπάθεια να βελτιώσει τις οδηγικές ικανότητες της, να μάθει να παρκάρει καλύτερα και να μην ενοχλεί τους άλλους οδηγούς. Εξάλλου και ένα ολόκληρο χιλιόμετρο μποτιλιάρισμα να έχει προκαλέσει αφήνοντας το αυτοκίνητο της οπουδήποτε, λίγοι θα τολμήσουν να τη στολίσουν όπως έναν άντρα οδηγό. Ακόμα δε κι αν την βρίσουν αισχρά, η πιθανότητα κάποιος να κινηθεί εναντίον της, για να χειροδικήσει, είναι εξαιρετικά απίθανο.

Ερχόμαστε τώρα στην αγαπημένη μου κατηγορία: αστικοί μύθοι περί της οδηγικής ικανότητας των γυναικών. Ο πιο διαδεδομένος μύθος είναι αυτός περί της αδυναμίας των γυναικών να υπολογίζουν σωστά τις αποστάσεις. Από την όποια αδυναμία προκύπτουν σφάλματα στο παρκάρισμα, συνήθως και όλ αυτά τα χιουμοριστικά βιντεάκια που βλέπουμε καμιά φορά στο διαδίκτυο.. Φυσικά αυτός ο μύθος αποτυγχάνει να εξηγήσει όλα εκείνα τα αυτοκίνητα τα οποία οδηγούν αποκλειστικά γυναίκες και είναι σε άψογη κατάσταση. Εάν δεν ήξεραν να παρκάρουν τότε θα υπήρχαν παντού χτυπήματα. Εν τω μεταξύ δεν έχω δει πουθενά, από όλο αυτόν τον ορυμαγδό δημοσιεύσεων και δεδομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιος να αναρτά ένα άρθρο που να στηρίζει επιστημονικά αυτή την άποψη. Επίσης δεν έχω δει ένα άρθρο που να υποστηρίζει τον άλλο αστικό μύθο ότι δηλαδή οι γυναίκες τρέχουν πάρα πολύ χωρίς να έχουν αίσθηση της ταχύτητας. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε τότε θα είχαμε και πολλαπλάσια υπαιτιότητα τους σε τροχαία ατυχήματα. Ούτε κάτι τέτοιο έχει καταγραφεί όμως. Υπάρχει και ένας άλλος τρίτος μύθος ο όποιος λέει ότι οι γυναίκες οδηγοί πηγαίνουν πάρα πολύ σιγά. Τι ισχύει ρε παιδιά επιτέλους πηγαίνουν πολύ σιγά ή πολύ γρήγορα ή πηγαίνουν μόνο πολύ σιγά ή πολύ γρήγορα;

Καταλήγοντας λοιπόν στο επιμύθιο επί της γυναικείας οδήγησης ανάγνωσμα θα έλεγα ότι καλό είναι να οδηγάμε κρίνοντας τον άλλον από την απόδοση του την οποία βλέπουμε μπροστά μας και όχι από το φύλο του προκαταβολικά.

Υπογραφή

 
Trendy:

retro

simply music

BonViveu21

TEXNOSOS