Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη
Οι αντιλήψεις της πατριαρχίας περί αρρενωπότητας, υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε εκρηκτικά μεγάλο βαθμό, επιβιώνοντας ανά τους αιώνες και μένοντας ανέγγιχτες από κάθε πρόοδο και κοινή λογική.
Πρόσφατα, είδαμε για ακόμα μία φορά, να έρχεται στη δημοσιότητα η είδηση ενός διαζυγίου που αφορούσε ένα πολύ γνωστό ζευγάρι της Ελληνικής showbiz. Δε χρειάζεται να αναφερθώ σε ονόματα, μπορούμε να υποθέσουμε από τις παρακάτω πληροφορίες.
Αυτό που για ακόμα μία φορά διαπιστώσαμε είναι το πόσο είμαστε έτοιμοι όλοι μας να κατασπαράξουμε έναν άνθρωπο, το πόσο πρόθυμοι είμαστε για να απαξιώσουμε την προσωπικότητα κάποιου.
Αυτό που μου κίνησε την περιέργεια, ήταν πως διάβασα διάφορα σχόλια από γυναίκες τα οποία μιλούσαν εξαιρετικά προσβλητικά για την εμφάνιση της συγκεκριμένης τηλεπερσόνας.
Προσωπικά, δεν μπορώ να καταλάβω το μένος κάποιων γυναικών. Είσαι γυναίκα, από τη στιγμή που γεννιέσαι σε γαλουχούν με την αντίληψη πως πρέπει να είσαι πάντοτε όμορφη, ποτέ άβαφη και απεριποίητη, πως αν είσαι άσχημη θα είσαι άτυχη στη ζωή. Και όμως, τρέχεις να κατασπαράξεις μία άλλη γυναίκα για λόγους εμφάνισης.
Αυτό που παρατήρησα επίσης, είναι πως οι περισσότεροι κατηγόρησαν τη γυναίκα για το διαζύγιο, επιρρίπτοντας σε εκείνη τις ευθύνες, επειδή θεωρούσαν πως εξαιτίας των κιλών δεν ήταν πλέον ερωτικά ποθητή.
Όλες αυτές οι αντιλήψεις, απόρροια πατριαρχικών κατάλοιπων, ακόμα έχουν διατηρηθεί και θεωρούν την εμφάνιση ως το σημαντικότερο προσόν μίας γυναίκας. Ακόμα έχουν επιζήσει οι αντιλήψεις οι οποίες θεωρούν πως η γυναίκα ευθύνεται που δεν <<κράτησε τον άνδρα>>, γιατί εκείνος έχει ορμές τις οποίες δεν μπορεί να τιθασεύσει. Ακόμα και αν φέρει στον κόσμο τα παιδιά του, ακόμα και τότε, αν χάσει λίγη από την εξωτερική της ομορφιά, ο άλλος έχει άλλοθι αν την απατήσει.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις περιπτώσεις που βλέπουμε άνδρες να ασκούν βία στις γυναίκες. Οι αστείες αντιδράσεις τύπου ‘’τον ζάλισε με την γκρίνια της’’, κυριαρχούν, υπονοώντας ενδόμυχα πως η γυναίκα ευθύνεται για τη βία που εισπράττει. Αντί να περαστεί το μήνυμα πως η βία από κανένα φύλο στο άλλο και για κανένα λόγο δε δικαιολογείται και πως υπάρχουν άλλοι τρόποι επίλυσης των διαφωνιών.
Δεν ξέρω, ώρες –ώρες, αν τελικά ζούμε σε μία προοδευτική κοινωνία ή αν απλώς θέλουμε να πιστεύουμε αναληθώς πως ζούμε. Κάθε μέρα, αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα…
Για να βρείτε τη Μαρία Σκαμπαρδώνη στο facebοok, πατήστε εδώ.