Όπως αναφέρει και σε πρόσφατο άρθρο της , η εφημερίδα New York Times, στην ουσία αυτή η νέα έρευνα είναι η πρώτη μεγάλη επιστημονική απόπειρα να εντοπιστεί όχι μόνο αν η γυμναστική των ανδρών έχει ορμονικές συνέπειες (π.χ. παλαιότερες έρευνες έχουν εντοπίσει αύξηση της τεστοστερόνης σε άνδρες που γυμνάζονται) αλλά και αν επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία (κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο να μετρηθεί και να ερευνηθεί) και να έχει επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα.
Το άρθρο εξηγεί πως στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές έρευνες που έχουν διαπιστώσει συνδέσεις μεταξύ της έντονης άσκησης και άθλησης και των ορμονικών διαταραχών ή της υπογονιμότητας, αλλά αυτές αφορούσαν κυρίως γυναίκες - αθλήτριες.
Τώρα όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσιολογίας Anthony Hackney, παρουσίασαν τα πορίσματα της νέας τους έρευνας στο αθλητιατρικό περιοδικό "Medicine & Science in Sports & Exercise", και αυτή τη φορά εστίασαν την έρευνά τους μόνο σε άνδρες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.100 άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνταν με τα σπορ επί πολλά χρόνια, ορισμένοι δε και ως επαγγελματίες αθλητές (δρομείς, ποδηλάτες, τριαθλητές κ.ά.).
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια τόσο για τη σεξουαλική ζωή τους (πόσο συχνά σκέφτονταν για το σεξ και πόσο συχνά έκαναν σεξ), όσο και για τις συνήθειές τους όσον αφορά τη σωματική άσκηση (πόσο συχνά και πόσο έντονα γυμνάζονταν μέσα στην εβδομάδα), αλλά και για το ιατρικό ιστορικό τους.
Με βάση τις απαντήσεις τους, διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν ελαφριά έως μέτρια σε ένταση και σε διάρκεια άσκηση, ήταν πολύ πιθανότερο να αναφέρουν ικανοποιητική έως μεγάλη λίμπιντο, σε σχέση με όσους...ίδρωναν με τις ώρες.
Όπως είπε ο επικεφαλης της έρευνας, το κεντρικό μήνυμα είναι ότι "η έντονη άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερη λίμπιντο" και οι ερευνητές συστήνουν σε οσους θέλουν να γίνουν γονείς να αποφεύγουν την επίπονη και μεγάλη σε ένταση και διάρκεια σωματική άσκηση.
Το γιατί συμβαίνει αυτό, δεν απαντήθηκε από τη νέα μελέτη, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι έχει να κάνει τόσο με την μεγάλη κόπωση μετά από την έντονη άσκηση, όσο και με τη μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης.
Το ζήτημα θα μελετηθεί περαιτέρω σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών και με νέα πειράματα. Ένα βασικό ερώτημα είναι αν η λίμπιντο επηρεάζεται αρνητικά περισσότερο από την ένταση ή από τη μεγάλη διάρκεια της άσκησης. Ένα άλλο ερώτημα προς απάντηση αφορά το ποιό είναι το «κατώφλι» της άσκησης, δηλαδή το σημείο καμπής πέρα από το οποίο η λίμπιντο παίρνει την...κάτω βόλτα.
Πηγή:mag.sigmalive.com