Aπό την Έλενα Αρώνη
Η επιβεβαίωση είναι αναγκαία. Είναι ο αντίκτυπος των όσων κάνεις και μια κινητήριος δύναμη. Σου δείχνει αν κάτι το πας καλά και σε ενθαρρύνει. Δεν έχει να κάνει με το πόση σιγουριά ή αυτοπεποίθηση έχεις, γιατί αν μιλάμε για υγιή επιβεβαίωση, η οποία σε όλους χρειάζεται, είναι απολύτως αποδεκτή και μάλιστα πολύ χρήσιμη.
Τι γίνεται όμως όταν ζεις και αναπνέεις για να πάρεις την έγκριση των άλλων κι αν αυτό δε συμβεί απλά "δεν υπάρχεις"; Τότε σίγουρα αυτό που σου συμβαίνει μόνο υγιές δεν είναι.
Λέγεται ηττοπάθεια. Θα εκπλαγείς αν καταλάβεις πόσοι πολλοί έχουν τη νεύρωση της ακραίας ανάγκης για επιβεβαίωση, τόσο γυναίκες όσο και άντρες, (απλά στις γυναίκες είναι πολύ πιο φανερό).
Αναζητάς την επιβεβαίωση, την έγκριση των άλλων για όσα κάνεις ή θέλεις να κάνεις;
Μέσα από τις παρακάτω περιγραφές θα αναγνωρίσεις πολλούς από τον περίγυρό σου... Ίσως και κομμάτια του εαυτού σου...
Η αναζήτηση επιβεβαίωσης έχει ξεφύγει από τον έλεγχο αν έχεις περισσότερες από τις παρακάτω συνήθειες:
- Έχεις επείγουσα ανάγκη να κάνεις όλους τους άλλους να σε συμπαθήσουν.
- Γίνεσαι πάντα ευχάριστος και κουνάς συνέχεια το κεφάλι καταφατικά, ακόμα κι αν αδιαφορείς ή δεν συμφωνείς καθόλου μ’ αυτά που ακούς.
- Αλλάζεις αμέσως γνώμη, ακόμα και τα "πιστεύω" σου, μόλις κάποιος σου δείξει ότι δεν τα εγκρίνει. Λες πράγματα που δεν πιστεύεις για να μη σε αντιπαθήσουν.
- Υποχωρείς και μόνο με την υποψία ότι ο άλλος θα δυσαρεστηθεί από σένα.
- Αν κάποιος διαφωνήσει μαζί σου, νιώθεις άσχημα, απογοητεύεσαι έντονα και αγωνιάς μη χαλάσει η μεταξύ σας σχέση.
- Παρεξηγείσαι και μεταφράζεις σε προσβολή και υποτίμηση την αντίθετη γνώμη του άλλου από τη δική σου.
- Αν κάποιος δεν σου δώσει την προσοχή που χρειάζεσαι, τον χαρακτηρίζεις αμέσως "σνομπαρία" ή "εσωστρεφή". Μπορεί να μη διστάσεις να το πεις και στον ίδιο, για να τον τσιγκλήσεις να αλλάξει απέναντί σου και να σου δώσει σημασία.
- Θέλεις να κλέβεις πάση θυσία τις εντυπώσεις με τις γνώσεις ή όσα έχεις καταφέρει, καμιά φορά βάζοντας "σάλτσες" και ψέματα.
- Γίνεσαι χίλια κομμάτια για τους άλλους, αλλά παραπονιέσαι και αγανακτείς εμφανώς.
- Ζητάς την άδεια από κάποιον σημαντικό για σένα, για να μιλήσεις ή να κάνεις οτιδήποτε, επειδή φοβάσαι μήπως τον δυσαρεστήσεις.
- Μπροστά σε έναν απότομο πωλητή, ντρέπεσαι και αγοράζεις κάτι που δε θέλεις και φοβάσαι να το αλλάξεις αν ο πωλητής φάνηκε επιθετικός ή ότι δε σε "πήγε".
- Στις καφετέριες δε ζητάς ζάχαρη ακόμα κι αν ο καφές βγήκε πικρός και στο εστιατόριο τρως το άψητο κρέας, γιατί θεωρείς πως ο σερβιτόρος θα σε βάλει στο μάτι και θα σε αντιπαθήσει αν του ζητήσεις να το αλλάξει.
- Διαδίδεις φήμες και "φουσκώνεις" πράγματα που έμαθες, για να κερδίσεις την παρέα και το ενδιαφέρον των άλλων.
- Ζητάς συγγνώμη με το παραμικρό, για να καθησυχάζεσαι έμμεσα πως σε εγκρίνουν ξανά και ξανά.
- Μπορεί να τολμήσεις ένα υπερβολικά εκκεντρικό ντύσιμο ή να κάνεις κάτι επάνω σου που να τραβάει αρνητικά τα βλέμματα, είτε στην εμφάνιση είτε στις πράξεις σου, ώστε να σε προσέξουν και να τους προκαλέσεις να σε εγκρίνουν παρά το ακραίο της συμπεριφοράς σου. Δηλαδή, η νεύρωση του συμβιβασμού από την άλλη όψη του νομίσματος.
- Αργείς ασυναίσθητα σ' όλα σου τα ραντεβού, για να τραβήξεις έστω και με αυτό τον τρόπο την προσοχή εκείνου που σε περιμένει, με στόχο στο τέλος να σε συγχωρέσει και να αποδεχτεί τη συμπεριφορά σου.
- Κολακεύεις άτομα για να σε συμπαθήσουν και να σε βάλουν στη ζωή τους, αλλά έτσι και δεν το κάνουν νιώθεις αμέσως απογοήτευση.
- Στην ουσία ασχολείσαι διαρκώς με τους άλλους, δεν ζεις τη ζωή σου και δεν έχεις προσωπικότητα, γιατί άλλοι έχουν πάρει το τιμόνι για σένα και καθοδηγούν το τι θα κάνεις και το πως θα νιώσεις, με δική σου προτροπή κιόλας.
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα γνωρίσματα του εμμονικού αναζητητή της επιβεβαίωσης. Νομίζω πως μπήκες στο νόημα...