simplyman

Κάποιοι πεζοί έχουν γίνει αφόρητα ενοχλητικοί

Από τον Σπύρο Τσιώτση
 
Καλοκαιράκι νομίζω 2002, Γλυφάδα. Βλέπω τον Αντώνη τον Ρέμο, πεζό σε ένα φανάρι, να περιμένει να περάσει απέναντι και να μιλάει...στον εαυτό του. Ουί μάναμ λέω πάει αυτός του σάλεψε μιλάει μονάχος του. Φυσικά, ήταν η εποχή που μόλις είχαν κυκλοφορήσει τα hands free και ο Ρέμος δεν μιλούσε μόνος του αλλά σε κάποιον στο κινητό. Απαλλαγμένος δε από το να κρατάει στο αυτί το κινητό του, μιλούσε τόσο έντονα στον συνομιλητή του (ή μάλλον συνακροατή του) λες και τον είχε μπροστά του. Με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί ελαφρώς από ότι συνέβαινε γύρω του. Κατάσταση γνώριμη πλέον στους δρόμους, δυνητικά επικίνδυνη και πολλές φορές αρκετά ενοχλητική. Το φαινόμενο δεν επιδεινώνεται ραγδαία όσο αυξάνονται οι τεχνολογίες που υποστηρίζουν τα έξυπνα κινητά τελευταίας τεχνολογίας.
 
Εδώ να κάνω μια αναγκαία παρένθεση και επισήμανση. Δε συγκρίνεται η επικινδυνότητα του να οδηγάς και να μιλάς στο κινητό με το απλά να περπατάς. Αυτό το φαινόμενο της οδήγησης υπό την επήρεια κινητού, είναι ένα ξεχωριστό και πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο που θα μας έπαιρνε πολλές σελίδες για να αποτυπώσουμε τις διάφορες εκφάνσεις του, τα τραγελαφικά περιστατικά και τις μοιραίες συνέπειες. Κατ' εμέ είναι πολύ πιο σοβαρό αλλά ας ασχοληθούμε με το πιο ανάλαφρο θέμα κινητό και πεζός και να δούμε τρεις κλασικές περιπτώσεις.
 
1. Περπατώ και σε σκέφτομαι. Παλιότερα ήταν μόνο τα γραπτά μηνύματα αλλά ευτυχώς κόστιζαν και έτσι η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ φίλων, ερωτευμένων, συγγενών κτλ περιοριζόταν κάπως και σηκώναμε και λίγο κεφάλι από την οθόνη. Άσε που η οθόνη ήταν μικρή με κάτι γραμματάκια. Ούτε φωτογραφίες, ούτε τίποτα. Τώρα όμως με τα προγράμματα επικοινωνίας μέσω ίντερνετ, βάζουμε μια καρτούλα και πρήζουμε τον κόσμο όλο. Και να σου τα μηνύματα και να σου οι φωτογραφίες και νατα τα αγάπη μου μωρό μου εις το άπειρο..... Ουδείς σηκώνει κεφάλι.
 
2. Ακούω μουσική στη διαπασών και κάνω κρόσια τα νεύρα ολονών. Συναντάται στις μικρότερες ηλικίες είναι η αλήθεια. Το πρόβλημα εδώ δεν εντοπίζεται τόσο στην έλλειψη προσοχής όταν περπατάνε το δρόμο, αλλά στην έλλειψη σεβασμού στην ακουστική των άλλων. Και αυτό γιατί ότι και τραγούδι να ακούγεται, παραμορφώνεται από τα ηχεία του κινητού και βγαίνει απλά ένας σαματάς. Άσε που συνήθως ακούνε κάτι τραγούδια που είναι ηχορρύπανση πριν παραμορφωθούν από τα ηχεία του κινητού. Υπάρχουν και κάτι σπάνιες εξαιρέσεις, ευτυχώς ελάχιστες ακόμη, που κουβαλάνε και bluetooth ηχεία. Μιλάμε για οργανωμένους μερακλήδες....
 
3. Φωτογράφε τράβα μια φωτογραφία (ή βιντεοκλήση). Τα είπαμε μας κατέστρεψε η τεχνολογία. Θυμάστε τα ταπεινά SMS και τα πανάκριβα να στείλεις MMS; Πάνε αυτές οι εποχές. Πλέον όλοι μπορούν εύκολα και γρήγορα να τραβήξουν μια φωτογραφία ή και ένα βίντεο ή ακόμη και να πραγματοποιήσουν μια βιντεοκλήση για να επικοινωνήσουν. Τι ζόρι τραβάω εγώ με όλα αυτά; Η τεχνολογία μας ενώνει παιδιά και όλα πολύ καλά, αλλά ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΚΑΒΑΛΗΣΕΤΕ ή να πέσετε πάνω μου για μια φωτογραφία ή ένα βίντεο που θα ανεβάσετε μετά για κάποια λαικ. Και ναι το ξέρουμε ότι  είσαι ενθουσιασμένος που είσαι στο μέρος που βρίσκομαι και εγώ και περπατώ μαζί σου. Αλλά εγώ μπορεί να μην είμαι και τόσο και δεν υπάρχει λόγος να φωνάζεις τόσο ή και να δείχνεις προς το μέρος μου, όταν κάνεις βιντεοκλήση.
 
Όλοι τα έχουμε κάνει αυτά παιδιά, ας το παραδεχθούμε και ας προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε. Εξάλλου, το μεγαλύτερο πρόβλημα του βλάκα, είναι ότι δεν ξέρει ότι είναι βλάκας. Ας αναγνωρίζουμε τις βλακείες μας, καλό μας κάνει.
 
 
Trendy:

retro

simply music

BonViveu21

TEXNOSOS