Από τον Αλέξανδρο Κοντόπουλο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τις περισσότερες φορές οι μεγαλύτεροι αποτελούν είδος μέντορα για εμάς, αλλά κάποιες στιγμές η η εξέλιξη της εποχής τους ξεπερνά.
Οι ''περπατημένοι'' πατεράδες και οι υπερβολικά άνετοι με τις γυναίκες φίλοι, σου μεταδίδουν πάντα συγκεκριμένους κώδικες. ''Δώσε βάση στους φίλους σου''. ''Οι γυναίκες είναι σαν τα τρένα'', ''Οι γκόμενες φεύγουν, οι φίλοι μένουν''. Aυτές είναι οι κλασικές ατάκες των ανθρώπων που θέλουν να ρίξουν φως στα προσωπικά σου ζητήματα.
Δεν ξέρω αν οι γυναίκες είναι σαν τρένα, το σίγουρο ότι δεν μπορείς εύκολα να επενδύσεις πάνω τους. Θα χρειαστεί πολύ ψάξιμο και αρκετή δόση τύχης μέχρι να βρεις αυτή που θα σου χαρίσει ευτυχισμένη ζωή και όχι ζωή με το κομμάτι.... Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίσεις την ιδανική γυναίκα πολύ μικρός. Και να αν τη γνωρίσεις, το πιθανότερο είναι μην τη γνώρισες την ιδανική στιγμή. Ο μεγαλύτερος όμως στην προσπάθεια του να σε προστατέψει από τις γυναίκες σε βάζει σε μια άλλη μεγαλύτερη λούμπα. Είναι δεδομένο ότι για τις σχέσεις με το άλλο φύλο περιμένεις τη λήξη ή το γάμο, στις φιλικές όμως σχέσεις γιατί η μπαίνει η σφραγίδα του παντοτινού;
Μια πρώτη ερμηνεία στο γιατί ο μεγαλύτερος προσπαθεί να απομυθοποιήσει τη σχέση σου και όχι μια φιλία, είναι ότι πολύ πιο εύκολα θα καείς από έναν φλογερό έρωτα. Σου πουν δε σου πουν όμως, είναι γνωστό ότι ο έρωτας δεν έχει λογική, οπότε εσύ δύσκολα θα δώσεις σημασία. Μια καλύτερη προσέγγιση για τον όρο φιλία ίσως να ήταν περισσότερο επoικοδομητική.
Η αίσθηση μου είναι ότι οι φιλίες των ημερών είναι συμβάσεις αορίστου διάρκειας. Παρά το γεγονός ότι έχω καλούς παιδικούς και δεκαετίας φίλους, η γνώμη μου για τις φιλίες αυτή της εποχής είναι κάκιστη. Και αν εσύ κατάφερες να έχει 3-4 φίλους στα 30 σου, σκέψου με πόσους από αυτούς που νόμιζες ότι είναι φίλοι σου δε μιλάς τώρα; Πόσες φορές σκέφτηκες να επενδύσεις σ΄έναν από αυτούς; Έχεις καμία αμφιβολία ότι αν είχες γνωρίσει τόσες γυναίκες όσες και φίλους, τώρα θα είχες αυξημένες πιθανότητες να είχες δίπλα σου την κατάλληλη;
Οι μεγαλύτεροι από μας, οι τωρινοί 50αρηδες και 60αρηδες πίστευαν στη φιλία. Δε χρειάζονταν κανέναν facebook για να μοιραστούν στιγμές. Ήταν δίπλα ο ένας στο άλλο, ακόμα και αν ήταν χιλιόμετρα μακριά. Όχι τώρα ότι δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά σίγουρα οι επιφανειακες του είδους όλο και πιο συχνά κάνουν την εμφάνιση τους, σε σημείο που η κούβεντα ''οι γκόμενες είναι σαν τρένα ακούγεται άτοπη και εμπαθής. Γιατί αν οι γυναίκες είναι σαν τα τρένα, οι τωρινοί φίλοι τι είναι; Ίσως σαν το μετρό. Υπάρχουν φιλίες που είναι εκ προιμίου τελειωμένες, απλά εσύ δεν το ξέρεις.
Πριν κλείσουμε, απλά να αναφερούμε ενδεικτικά περιπτώσεις φίλων που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Είναι οι φίλοι που είναι τσακωμένοι με τους περισσότερους συγγενείς τους και αυτοί που δεν έχουν άλλους φίλους. Οι λόγοι είναι προφανείς και δε χρειάζονται ανάλυση. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζεις είναι η επικινδυνότητα του φίλου που δεν έχει δουλέψει ποτέ και στηρίζεται σε άλλους. Πέρα από την τραγικότητα του να γίνεσαι βάρος στην κοινωνία, ένα διαρκές πέπλο ζήλιας για την ανεξαρτησία σου θα σκεπάζει τη σχέση σας...Μέχρι να τον στείλεις από εκεί που ήρθε...
Για να βρείτε τον Αλέξανδρο Κοντόπουλο στο facebook, πατήστε εδώ.





