Από τον Αλέξανδρο Κοντόπουλο
Κάποτε μιλούσαμε άσχημα γι΄αυτές που μας χώριζαν από το τηλέφωνο. Θεωρούσαμε δικαίως ότι άνθρωπος που δεν έχει το σθένος να σε κοιτάξει και να σου πει κάτι κατάματα, δεν είναι σοβαρός. Σίγουρα ενέχει μια δυσκολία να κοιτάξεις κάποιον/α και να του πεις κάτι τόσο δυσάρεστο. Από την άλλη, όμως, το να μην τον δεις καθόλου για να του ανακοινώσεις κάτι τόσο σοβαρό, δείχνει πολλά. Ευθυνοφοβία σίγουρα και πιθανότατα ότι δεν αγάπησες ποτέ αυτόν τον άνθρωπο.
Είχα κάποτε έναν φίλο που του είχα γνωρίσει μια καλή γνωστή μου. Στα ντουζένια μου ο φίλος μου τότε, λάτρης του ξανθού. Η κοπέλα τον ερωτεύτηκε και παρότι έδινε πανελλήνιες, του αφιέρωσε αρκετό χρόνο. Σ΄εκείνον δεν κράτησε πολύ. Μετά από κανά τρίμηνο είχε γνωρίσει κάποια άλλη μεγαλύτερη, που του άρεσε περισσότερο. Αν και δε μου άρεσε η εξέλιξη, οφείλω να παραδεχτώ στον φίλο μου ότι δεν έπαιξε σε διπλό ταμπλό και δεν κορόιδεψε τη μικρή. Κάλεσε την κοπέλα και της ανακοίνωσε τα δυσάρεστα μαντάτα. Μου φάνηκε κυνικό να καλείς κάποιον/α σπίτι σου για να του λες τέτοια πράγματα, αλλά λίγα χρόνια μετά, κατάλαβα ότι είναι τουλάχιστον αντρίκιο.
Πριν από λίγες μέρες μια κοπέλα χώρισε έναν φίλο μου μέσω μηνύματος στο viber. Αν ήταν μια γνωριμία δυο εβδομάδων, ευχαρίστως να το καταλάβαινα. Αλλά μετά από ένα χρόνο; Και το χειρότερο είναι ότι κάποιες γράφουν εκθέσεις, μην ξεχνώντας να πουν και 2-3 εγκωμιαστικά λογάκια για το χαρακτήρα του παθόντα, μήπως και χρυσώσουν το χάπι. Αυτά τα εγκώμια περί καλού παιδιού και τα σχετικά, είναι άκρως υποκριτικά. Δηλαδή τι νομίζουν ότι αυτές που γράφουν αυτές τις εκθέσεις; Ότι θα μετατραπεί ο χωρισμένος σε χαρούμενο επειδή τον χαρακτήρισε καλό παιδί η μέχρι πρότινος κοπέλα του; Συνηθίζεται κατά κόρον αυτήν την εποχή κάποιες και κάποιοι να μην σηκώνουν ούτε το τηλέφωνο για το τελευταίο αντίο. Ναι, καταλαβαίνω ότι όλοι προτιμάμε κάποια πράγματα να γίνονται ανώδυνα. Όχι όμως και σε τόσο εξευτελιστικό σημείο. Έχεις ηθική υποχρέωση μετά από 1 ή 2 χρόνια όταν λες σε έναν άνθρωπο ‘’τέλος’’, να του δώσεις την ευκαιρία να δει τη φάτσα σου για τελευταία φορά και να καταλάβει αυτά που δεν κατάλαβε τόσο καιρό.
Έχω την αίσθηση ότι οι γυναίκες που το κάνουν αυτό είναι περισσότερες από τους άνδρες. Δεν έχει σημασία όμως ποιοι είναι περισσότεροι. Σημασία έχει αν είσαι άνδρας η γυναίκα να μη στενοχωρηθείς καθόλου για ένα ατόμο που απέφυγε μια τελευταία συνάντηση, προκειμένου να μη χαλάσει η ζαχαρένια του.
Είχε συμβεί και σε μένα κάποτε κάτι ανάλογο. Ενώ είχαμε βρεθεί την προηγούμενη μέρα, είχαμε μιλήσει την ίδια, προτίμησε να με χωρίσει με μήνυμα. Μετάνιωσα για την απάντηση μου που ήταν απλό ''οκ''. Θυμάμαι ότι τότε είχα πάρει καινούριο αυτοκίνητο και ήμουν ενθουσιασμένος. Θα μπορούσα κάλλιστα να της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που με βοήθησε να στρώσω το αμάξι μου.
Για να βρείτε τον Αλέξανδρο Κοντόπουλο στο facebook, πατήστε εδώ